lördag 11 februari 2012

Att läsa i dagens tidning...

Stark kritik mot USÖ Nyfödd fick hjärtstillestånd

Ett nyfött barn hade ett blåsljud på hjärtat. Men Universitetssjukhuset i Örebro väntade med att undersöka detta vidare. Nu får sjukhuset stark kritik av Socialstyrelsen.

Relaterat

Efter en normal graviditet och förlossning föddes pojken, till synes frisk.
Dagen efter förlossningen noterade en ST-läkare ett tydligt blåsljud på den i övrigt pigga och opåverkade pojken. Läkaren beslutar om en ny undersökning och bedömning dagen efter, vilket genomfördes av en specialistläkare. Också denne fann barnet piggt och opåverkat. Men blåsljudet fanns kvar. Eftersom det inte fanns någon kompetens för ultraljudsundersökning av hjärtat den aktuella veckan beslutade läkaren att sända hem barnet till nästföljande vecka då den undersökningen kunde göras.

Fick hjärtstillestånd
Dagen innan kom barnet akut till sjukhuset med hjärtstillestånd. Man fick igång hjärtverksamhet och cirkulation, och pojken opererades akut utan komplikationer. Syrebristen gjorde dock att barnet uppvisade symtom på neurologiska skador, visar rapporten från Socialstyrelsen.

Oacceptabla förhållanden
Socialstyrelsen riktar skarp kritik  till sjukhusets hantering av fallet. I rapporten skriver man att det är verksamhetschefens ansvar att se till att det finns personal och kompetens som behövs.
”Denna händelse visar på oacceptabla förhållanden i detta avseende...”, heter det i rapporten.
USÖ måste nu rätta till bristerna och rapportera till Socialstyrelsen senast 28 februari



Kan ju inte mer än undra om det är därför vi inte fått ngn tid ännu, dom har inte tid och resurser så de räcker. Jag måste ringa på måndag och kräva en tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar